top of page

De Geboorte

Nadat een geit heeft gelamd, geeft zij melk. De eerste keer is dat op ongeveer de leeftijd van 1 jaar. Een jonge geit, noemen we enter. Een lam gaat wanneer ze zeven maanden oud is voor het eerst bij de bok. Ze moeten dan wel minimaal

35 kg wegen.

 

De draagtijd van een geit is ongeveer 5 maanden. Gemiddeld geeft een geit 2 of 3 lammeren. Maar soms worden er meer geboren, waarbij 4 of 5 lammeren geen uitzondering is. Het geboortegewicht van een pasgeboren lam is rondom de 3 kg.

Duurzame Geiten

leuk geitje.jpg

We proberen onze geiten op een zo duurzaam mogelijke manier te melken. Om melk te kunnen produceren moet een geit lammeren krijgen en worden er geiten en bokjes geboren. Een geit hoeft niet ieder jaar jongen te krijgen om melk te blijven geven (duur melken). We hebben geiten die na een keer af lammen, jarenlang melk kunnen geven.

Op basis van de hoeveelheid melk, de conditie en de leeftijd selecteren we de geiten voor de bok. De jonge geitjes die geboren worden blijven op ons bedrijf. Een deel van de bokjes worden als fokbokjes verkocht aan andere geitenbedrijven. De rest van de bokjes houden we op ons bedrijf tot ze tussen de 10 en 20 kilo wegen.

Het vlees van een geitenbokje is net zo lekker als lamsvlees. Het is jammer dat een groot deel van deze bokjes niet in Nederland opgegeten worden maar naar het buitenland verdwijnen (in Spanje en Griekenland wordt bijvoorbeeld veel geitenvlees gegeten). Wij willen proberen middels onze deelname aan De Streekboer om geitenvlees meer bekendheid te geven. De geiten worden geslacht bij slagerij Walburg in Tzum.

In de toekomst willen we een winkeltje openen, om producten van onze geiten te kunnen verkopen (vlees en ijs). We houden u via facebook op de hoogte.

bottom of page